top of page

Má první prohlídka proběhla hladce

Mé jméno je Barbora Žižková, je mi 16 let a druhým rokem studuji na gymnáziu v Plzni. Na šachtě se angažuji necelý rok. Na šachtu mě dotáhla Monča.

O hornictví jsem se nikdy nijak blíže nezajímala, tedy až do loňska, kdy jednoho krásného dne mně a Týně přišla zpráva od Monči, jestli se nechceme jet podívat na šachtu. Jak je vidět, nabídku jsem s radostí přijala.

Tak jsme tedy dalšího dne vyjeli z Plzně ve složení Míša, Monča, Týna a já. Já ani Týna jsme neměly tušení, co nás čeká… Doufaly jsme v pořádnou práci, která nás dostane na jiné myšlenky a namísto toho jsme od Mikiho dostaly štětec a barvu. Každopádně nás důl nadchl a bylo jasné, že už v něm zůstaneme.

Ještě téhož dne jsme byly Mikim s děsem v očích zaučeny s vrtačkou, důlní lokomotivou i bagrem. Z posledního zmiňovaného mám doteď obrovský respekt. Bylo to notoricky známým způsobem: „Takhle jedeš dopředu, takhle couváš a teď jeď.“



Zhruba o dva měsíce později jsem vedla svou první samostatnou prohlídku. Na rozdíl od většiny mých kolegů prohlídka probíhala vcelku hladce, za což jsem nesmírně ráda a nemůžu ani říct, že bych byla nějak extrémně nervózní.

Co se týče zajímavých či humorných historek, nemám moc co nabídnout, ale zažila jsem zde již nesčetně příjemných chvil a potkala ještě příjemnější lidi. Za mě je silnějším zážitkem celková atmosféra a pozadí událostí než události samotné.

Snad jen jedna věc, která mě slušně vyděsila. Jednou jsem si nevšimla, že se jazýček lopaty u bagru zasekl pod kolejnicí. Jako obvykle jsem stoupla na stupačku a rozjela se dopředu a bagr nic. Najednou jsem zaregistrovala, že se celý bagr i se mnou zvedá na lžíci. Zpanikařila jsem. Na prohlídce byl jen mladý pár, který můj výklad očividně moc nebral a pochybuju, že by mi šli pomoct. Naštěstí jsem se téměř okamžitě vrátila na zem a od bagru potupně odešla a pokračovala v prohlídce. Není nad to, když je člověk za blbce. :D



Jednou z věcí, co mám nejradši, jsou reakce přicházejících návštěvníků, když vidí ty „křehké květinky“ v akci, když kupříkladu kopou krumpáčem u pokladny.

Mám v plánu na šachtě setrvat i tuto sezónu jako i mnoho dalších, protože to má zkrátka své nesmírné kouzlo.

655 zobrazení0 komentářů
kladivo1.png

důlní expozice

CHRUSTENICKÁ ŠACHTA

bottom of page